2013. február 20., szerda

Kinek van igaza?

                                                                             
MATEKOVICS JÁNOS:
KINEK VAN IGAZA?
  • Egy nap a sokezerből. Vitaindító jelenet -


(Elképzelhetetlenül rendetlen szoba. Baloldalt ágy, végével a közönség felé. Jobboldalt két karosszék, egyik feldőlve. Az ágy lábánál fogas, rajta a normálisnál jóval nagyobb , nevetséges sapka. Mindenütt eldobált ruhadarabok, ételmaradékok, üres konzervdobozok. A színpad két oldalán, hanyag testtartásban, ha lehet, a falnak támaszkodva áll a két rezonőr1 , vagyis EGY LÁNY A FALUBÓL és EGY LEGÉNY A FALUBÓL. Fejük felett nagybetűn, jól olvasható táblán: Egy lány... stb).
LAJI: (álmosan, kócosan, de rendesen felöltözve ront be) Rozi, te, Roziii! Mozogj már, te lusta dög, mert hozok egy veder vizet!... Roziii! Keresd már meg a sapkámat, hol a sapkám, az istenit annak a sapkának, hogy ebben a házban semmit sem talál meg az ember, az ilyen asszonyt ki kell nyújtani... Roziii! Azt akarnád, hogy én keressem meg a sapkám?!... Hát mi a fészkes fenének tartok akkor feleséget?... Ha ebben a minutában nem kerül elő a sapkám, kinyújtalak! (Kirohan)
EGY LÁNY A FALUBÓL: Figyeljenek, kérem, nagyon figyeljenek! Nézzék meg ezt a szobát, alaposan nézzék meg! Minden szóra figyeljenek, s ne veszítsenek el egyetlen mozdulatot! Íme, egy házasság, amely rosszul alakult. Ha megkérdeznék Rozit, ő biztosan azt mondaná, hogy Laji a hibás. Ha Lajit kérdeznék meg, ő Rozit mondaná hibásnak. Ha megkérdeznék Pletykás Zsuzsát, Rozi szívbél barátnőjét, ő Lajit szidná. Laji anyja, az Anyós persze megint csak Rozit szapulná. Dehát akkor kinek van igaza? Ki a hibás azért, ha ennek a két fiatalnak a házassága rosszul alakult? Figyeljenek, kérem, nagyon figyeljenek! Minden szóra figyeljenek, ne veszítsenek el egyetlen mozdulatot!
ROZI: (Berohan;slampos, a ruhája lóg, szakadozott és kiabálóan piszkos, a haja a lehető legkócosabb, tele szalmaszállal. Harisnyáján a szem leszaladt, vastag öltésekkel hevenyézte vissza, az egyik lecsúszott; arca túlzottan, feltűnően kormos) Hol van már megint az az istenverte sapka?! Hogy az a sapka sosincs meg. Mert ez a gyilkos irígyli, ha szundítok egy csöppet. Mert, hogy ő mennyit dolgozik. Meggebed szegény asttól a fene nagy munkától. Mintha én nem dolgoznék. Amiért nem ugrok ki a kakassal együtt... (Ásít, nyújtózkodik.) Csak egy csöppet pihengéljek még! (az ágyra dobja magát.)
LAJI: (dühösen, be) Hol a sapkám, te némber!... Persze, hogy megint ledöglöttél! (Durván lerántja az ágyból.) Mozgás, azt a szakramentumát, mert agyonütlek! Hol a sapkám?!!(Komikusan rohangásznak le-fel, néha egymásnak ütköznek; nekirohannak a fogasnak, feldöntik, a sapkát többször is leverik, visszateszik, és kiabálják közben: Hol az a nyavalyás sapka, az az istenverte sapka! stb.)
ANYÓS: (be) Hogy tőletek az embernek egy perc nyugta sincs! Én még ilyen asszonyt nem láttam! Olyan ez a szoba, mint egy kupleráj! Persze, hát hogy is kerülhetne elő az a sapka! Behajtanál ide egy disznót, és azt se találnád ebben a felfordulásban. (Ő is rohangál velük egy darabig, aztán felfedezi a sapkát) Persze, hogy én találom meg, én kell megtaláljam! Mi lenne veletek, ha én nem lennék! Jaj, fiam, nagyon bevásároltál te ezzel a Rozival!...
LAJI: (Fejébe csapja a sapkát, megcsókolja az anyját, és köszönés nélkül elrohan.)
ANYÓS: (Elrévedezve) Milyen drága gyermek... (Eszébe jut) és milyen undok perszóna a felesége... (Méltóságteljesen kivonul)
ROZI: (Előtérbe jön, látszik, hogy pokolian álmos) Na, végre, hogy a finom familía kivonult. Megeszik az életemet. Nos, legalább pihenhetek egy csöppet... (Az ágyra veti magát)
EGY LEGÉNY A FALUBÓL: (Előtérbe jön) Figyeltek, ugye, jól megfigyeltek mindent? Íme, hogyan kezdődik a nap egy olyan házasságban, amely rosszul alakult. Pedig, ahogy mondani szokás, szerették egymást. Rozi jól tudott táncolni, és Laji is ügyesen mozog.Ezér aztán legtöbbször együtt táncoltak. Akkor Laji anyja azt mondta a fiának, hogy ez a lány neked való, fiam. Jó gazdák a szülei. Rozi anyja is azt mondta Rozinak, hogy ez a legény neked való, lányom, dolgos, és jó gazdák a szülei. És, mert a Rozi-korú lányok már sorra mentek férjhez, s mert a Laji-korú legények sorra bekötötték már egy-egy falubeli lány fejét, összeházasodtak.
EGY LÁNY A FALUBÓL: (Egy legény mellé áll) Az első hetek úgy teltek el, mint az ünnepnapok. De az életben nagyon, de nagyon kevés ünnepnap van...
EGY LEGÉNY: És, persze, jöttek a hétköznapok. Egyik hétköznap a másik hétköznap után.
EGY LÁNY: Azóta aztán így élnek.
EGY LEGÉNY: Így, ahogy látták. De ez még csak reggel.
EGY LÁNY: Még az egész nap hátra van...
EGY LEGÉNY: Jól figyeljenek meg minden szót, minden mozdulatot. Ki a hibás? Miért élnek így ezek a fiatalok?
(Visszamennek.)
PLETYKÁS ZSUZSA: (lelkendezve, be) Rozi, kelj fel, te, hétlusta, hát tudod-e kivel találkoztam az utcán? A drágalátos Lajikáddal. Úgy tett, mintha ablaküveg lennék., nem is köszönt. Hogy nem süllyed el vele a föld...Tudod-e, kivel ment a drága gyermek? Na, kivel? (Mintha kígyó marta volna, úgy pattan fel Rozi; nyilván sejti már) Kovács Marival, azzal az ártatlan szendikével, a KISZ-titkárral. Úgy susmutoltak, hogy nem is lehetett hallani…
ROZI: (berohan a szobába) A Kovács Mari?!… Azt mondod, hogy a Kovács Mari?!….
(Vad, komikus sebességgel kezd rohangálni körbe-körbe. Zsuzsa vele párhuzamosan rohan a két-három méter átmérőjű körben. Csak a szöveg elejét halljuk; Pletykás Zsuzsa jelentőségteljes gesztusok kíséretében táplálja be, miközben a mellette rohanó Rozi ég felé emelt karral fenyeget. Később már csak a pletyka pantomimja marad; a szöveg egybefolyik…
PLETYKÁS ZSUZSA: Mondtam neked, fiacskám, hogy tiszta hülye vagy. Azok között van valami...
ROZI: Megtépem! Megcibálom! Leöntöm lúggal, leöntöm zsíros szódával, leöntöm petróllal2 , és meggyújtom, nem! Benzinnel öntöm le, az sokkal jobban ég! Nem! Az nincs itthon, mégiscsak petróllal öntöm le a drágát, szóval azért gyűléseznek annyit, éjjel-nappal csak a gyűlésen jár az eszük, leöntöm Lajit is!!!....
ZSUZSA: Tiszta hülye vagy, drágám, tiszta hülye, azok között van valami, van azok között valami, ha láttad volna, hogyan mentek az utcán, tisztára, mint a szeretők, meg se láttak engem, csak duruzsoltak, csiri-csuriztak, viháncoltak, mint a kecskegidók, mint a kecskegidók, azt hittem, megpukkadok
ROZI: (Komikusan felvisít, és az egyre gyorsuló körforgásból, mint az elvetett diszkosz, kirohan) Megtépem! Leforrázom! Megpörkölöm...
ZSUZSA: (a nézőkhöz) Hát hagyhattam volna, hogy a barátnőm falu csúfja legyen?!... Muszáj volt szólni neki. Még hogy a Kovács Mari! Hová tette ez a Laji a szemét?! Még hogyha rajtam felejtette volna... azt megérteném... (Ellágyulva mereng, de mintegy megijedve a gondolattól) Na, csak azt próbálta volna meg! Ki is kapartam volna a szemét! De menjek, mert vár rám az a hárpia Marcsa néni a zöldségesben. És megint leszedi rólam a keresztvizet. (El.)
EGY LÁNY A FALUBÓL: (előrejön) Remélem, mindent megfigyeltek. A fiatalok tehát dolgozni vannak. Laji sarjút kaszál.
EGY LEGÉNY: (mellé áll) Nem együtt dolgoztak ma sem, nem dolgoznak együtt soha. De még ha ők akarnák is, ellene lennének a többiek.
EGY LÁNY: Örökös civódásuk idegesítette őket. Mindenkinek megvan a saját baja És akkor még jöjjenek Lajiék?! …
EGY LEGÉNY: A munkának vége, az emberek szállingóznak hazafelé. Semmi említésre méltó dolog nem történt: olyan volt ez a munkanap is, mint a többi, mint a többi ezer. De, íme, jön már a mi barátunk is, Laji, szívbéli komájával, Boros Gyurkával....
EGY LÁNY: Figyeljenek tovább, nagyon figyeljenek!
(Visszahúzódik. A Kantinos3 asztalt hoz be, rajta hatalmas felírás: KOCSMA. Üvegeket, poharakat hoz, az asztalhoz húzza a székeket.)
BOROS GYURI: (Italos, kapacitálja befele Lajit) Anyámasszony katonája vagy te, Laji komám! Egy pohár borocska még nem a világ! Hagyjad már az asszonyt, üljön a fenekén! Én fizetem, komé, ne ficánkolj már annyit! Tán csak nem gyulladtál be Rozitól?! Erősen a fejedre nőtt, ki gondolta volna? Papucskormány, Laji, papucs! Erre iszom egyet, te ne is gyere, te somolyogj csak haza szépen Rozi naccságához. Papucs- Laji! Papucs- Laji! Papucs- Laji!
LAJI: (dühösen) Mindjárt megmártom benned a bicskát, ha sokat duruzsolsz a fülembe! Papucs a nagyanyád, nem én! Irány befele, én fizetek!
(Túlzó, komikus szertartásossággal koccintanak, felhajtják hatalmas poharaikat. A hatás kedvéért Kantinos esetleg vizeskancsókba, vagy köcsögökbe is öntheti az italt, s az asztal közepére jókora demizsont vagy kishordót is állíthat. Fokozatos lerészegedésüket túlozva, a lehető legkomikusabban kell ábrázolni, de a rendező vigyázzon arra, hogy fel lehessen azárt ismerni a faluban szokásos italozás jellegzetes megnyilatkozásait. Ki kell választani egy közismert mulató nótát; amikor harsogni kezdik, bújjon be egy odatévedt zenész; jó lenne, ha a helybéli kocsmában is általában ő nyekergetné a talpalávalót. A kocsmázók egyre jobban elérzékenyednek, a már síró Laji pénzt ragaszt a zenész homlokára, őt is, Gyurit is csókolgatja….)
LAJI: Gyurikám…. drága Gyurikám…eltékozoltam a legénységemet…. Az én szép, férfias legénységemet…És most már sohasem jön vissza….(Bőg) Sose házasodj meg!… Minden legény bolond, aki egy lánynak….aki egy lánynak beköti a fejét…
(Felállnak, összeölelkezve, az iménti nótát fújva az üvegekkel -esetleg a hordóval vagy a demizsonnal – kidüllöngéznek, nyomukban az alázatos zenésszel, akinek a homlokán még mindig ott a bankó. A Kantinos kiviszi az asztalt, a kellékeket, s helyreállítja a kezdeti szobabelsőt: Még a széket is felborítja. Közben morfondírozhat magában: Nem ez volt felborulva, a másik, az ördög vigye el, öregszem, kihagy az agyam, stb.
EGY LEGÉNY: (előrejön) Különben majdnem elfelejtettem, hogy ma van Rózsa napja. Rozinak tehát ma lenne a nevenapja
EGY LÁNY: (mellé áll) Látták, ugye, Laji már ünnepel. Laji el is kezdte már az ünnepet....
EGY LEGÉNY: De figyeljenek tovább! Figyeljék meg a folytatást!
ROZI: (most ünneplő ruhában lejt befelé, járatlan kézzel, rikítóan kirúzsozva; a ráaggatott cafrangok még jobban kihangsúlyozzák slamposságát) Nem hinném, hogy most is elfelejtené. Igaz, hogy tavaly meg tavalyelőtt elfelejtette. Pedig legénykorában mindig eszébe jutott... Egyszer nyakláncot hozott, emlékszem, aztán meg kendőt. De akkor csak a szeretője voltam... A tavaly nem is tudta, hogy Rózsa napja van... Csak egy hónap múlva mondtam meg neki...
PLETYKÁS ZSUZSA: (lélekszakadva, be) Rozi, baj van, nagy baj, Laji, meg a Boros Gyuri a kantinban leszopta magát, mint a disznó, összeölelkezve húzatják a főutcán véges-végig....
ROZI: (felvisít) Jaj, istenem, hogy miért nem rogy rájuk az ég! És Rózsa napján tette ezt velem, hogy én milyen szerencsétlen vagyok!...
ZSUZSA: De iparkodok, mert még itt talál. Csak azt akartam, hogy tudjad, mihez tartsd magad. (Gyorsan el, Rozi kikíséri; túlozva zokog.)
LAJI: (hatalmasan elázva, de ellágyulva, a világot magához ölelni akaró állapotban tántorog befelé) Rozii! Gyere elő, anyjuk, béküljünk ki. Gyere be, tubicám, puszi, tipegjél be, galambocskám... Hazajött apjukod....
ROZI: (kintről kiabálja) Részeg disznó, hát hazajöttél, hogy nem sül le a pofádról a bőr, pucolás vissza oda, ahonnan jöttél, te semmirekellő, elittad a rengeteg pénzt!....
LAJI: (mulyán) Rozi... Rozika... ne haragudj... tubicám... megvan a pénz... itt a zsebemben, ni... mindjárt elő...kotorom... (nyúlkál a zsebeibe, elővakar egy rettenetesen nagy bicskát, kinyitja, hadonászik vele) Nem... ez a kacorom4 … (becsukja és a zsebe mellé teszi; persze, fel se tűnik neki, a koppanást se hallja meg. Tovább kotorász, és előráncigálja törölköző-nagyságú zsebkendőjét) nem, ez a… rongy…, amivel az orromat… (kifújja az orrát, harsogva trombitál, aztán valamennyit visszadug belőle; kutat tovább, és előveszi a zsebtükrét, belevigyorog) Nem…ez se… ez a tüker… (nézi magát, kivillantja a fogát, morog, mintha ijesztgetne valakit, aztán ezt is, mint a bicskát, zsebe mellé teszi. Rendre kiforgatja az összes zsebeit – lyukasok, egyik-másikon hatalmas, élénk színű folt) … nincsen pénz, tubicám, … de majd keresek én…és veszek neked egy kosztümöt, minijuppát5, hogy kilátszódjon a bugyogód…
ROZI: (még mindig odakintről tüzel) Vegyél annak a drágalátos anyádnak, ne nekem!
ANYÓS: (ugyancsak kintről, de másik oldalról rikoltozik befelé) Elhallgass, pokolfajzatja, hogy nem szégyelli magát a cafrangos ringyója, hát nem velem kötekedik?!... Arra való sem vagy, hogy megfőzz egy pityókalevest6, az én főztömön élősködöl, tönkretetted a gyermekemet! (Ordítozón, túlozva sír.)
ROZI: (ordítva, még mindig kintről) Vén ringyó, mindig elsózza a levest, és még maga kiabál, hát a disznó árát nem mi kerestük ki, azt se tudja, mit csináljon, a zsírjából megélne, nem sül le a bőr arról a ráncos boszorkány-képéről, hogy uszítja a fiát ellenem...Befogja azt a ronda száját, amíg rá nem ülök
(Amíg folyik a szópárbaj, Laji a színpad közepén komikus igyekezettel csendesíti az éppen soros kiabálót, pisszegve, fejcsóválva, mint egy fontoskodó, de alapjában véve mégis rokonszenves kisgyerek. Rozi és Anyós vészjósló arccal, seprűvel rohan elő. Mindketten vívóállásba helyezkednek: bal kar fel, seprű előre. Nagyon gondosan, mozdulatról mozdulatra kidolgozott, szabályos vívás, persze, a komikum felé túlozva. Közben hatalmas dobbantások, kölcsönös ijesztgetések, grimaszok. A törvívást ugyancsak jól kidolgozott kardpárbaj váltja fel – a filmekben látott hasonló jelenetek tudatos paródiája.)
LAJI: (tetszik neki a dolog) Jobban vívtok, mint Jean Marais7. Adjatok nekem is egy seprűt!
ROZI: (vívás közben süvölti felé) Elhallgass, te szoknyapecér, mert még te is megkapod a magadét Kovács Mariért!
LAJI: (felkapja a fejét) Kovács Marit ne bántsd, ne merd a szájadra venni a nevét!
ROZI: Véded a ringyódat, mi, azért koslatsz a gyűlésekre mindig, hogy ott ülhess a Mari szoknyáján, hogy nem szégyelled nős ember létedre!!
LAJI: (hevesen, mintegy kijózanodva) Marit ne merd bántani, annyit mondok! Téged is hívott mindig, miért nem dugtad oda a mocskos orrodat… De te csak alszol, meg a bendődet tömöd, téged csak az érdekel, mit zabálsz!….
ROZI: (visítozva) Elegem volt! Elegem volt! Egy percig sem maradok ebben a nyomorult házban, egy percig sem maradok! Hogy csapna bele az istennyila! (Elrohan. Nekimegy valaminek, elvágódik, aztán bömbölve el.)
LAJI: (megdöbbenve) Hadd menjen, ordítani fog, bömbölni fog utánam! (Túlozva, komikusan felzokog)
ANYÓS: (csitítgatja, mint a kisgyermeket, zsebkendőjével törölgeti a szemét) Ne sírjál, szemem fénye, egyetlenkém, drága kincsem, jól megleszel édivel… (Rikácsolva) Kitaposom a beledet, ha még egyszer visszahozod! Ide nem teszi be még egyszer a lábát az a koszfazék! Ide aztán nem… (Elvezeti a teljesen elgyámoltalanodott Lajit.)
EGY FEGÉNY: (előrejön) Nos, megfigyeltek mindent? Tetszett?
EGY LÁNY: (mellé áll) Döntöttek már? Tudják, kinek van igaza?
EGY LEGÉNY: Lajinak?
EGY LÁNY: Vagy Rozinak talán?
EGY LEGÉNY: Esetleg – egyiküknek sem?
EGY LÁNY: Érdemes lenne ezen talán „egy csöppet”, hogy Rozi kedvenc szavával éljek – elvitatkozni….
EGY LEGÉNY: Nem tudom, rajtuk segíthetünk-e, de magunkon . talán... (a nézők közé vegyülnek.)

  • VÉGE A JELENETNEK -






1Rezonőr = A komédia fontos szereplôje, feladata, szerepe, hogy az eseményeket, a szereplők magatartását tárgyilagosan megítélje.
2petróleum
3A vendéglős
4bicskám
5?
6 burgonyalevest, krumplilevest
7 Jean-Alfred Villain-Marais (Cherbourg, 1913. december 11. – Cannes, 1998. november 8.) francia színész, rendező, író, festő, szobrász, fazekas-keramikus, kaszkadőr és újító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése